Jak można uzyskać Kindergeld?

O Kindergeld (niemiecki zasiłek rodzinny) mogą starać się zarówno pracownicy, jak i przedsiębiorcy. Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, możesz skorzystać z pomocy specjalistów. Podpowiedzą Ci, jak uzyskać Kindergeld. Co ważne, wysokość zasiłku nie jest uzależniona od wysokości zarobków, ale liczby dzieci. Aby ubiegać się o zasiłek, musisz legalnie mieszkać i pracować w Niemczech.

Kto może ubiegać się o Kindergeld?

Niemiecki zasiłek rodzinny może być przyznany nie tylko na dzieci biologiczne i adoptowane, ale również na wychowywane dzieci współmałżonka (jeśli mieszkają z osobą składającą wniosek) oraz wnuki (jeżeli rodzice z jakichś powodów sami nie pobierają Kindergeld).

Kindergeld przysługuje za ostatnich 6 przepracowanych miesięcy u niemieckiego pracodawcy. Cała procedura trwa 3-4 miesiące. Warto jednak pamiętać, że czas oczekiwania na decyzję jest uzależniony od Twojej indywidualnej sytuacji.

Aby ubiegać się o zasiłek, musisz koniecznie spełniać dwa poniższe warunki:

  • nieograniczony obowiązek podatkowy,

  • posiadać meldunek z dzieckiem (chociaż jedno z rodziców).

  • Familienkasse (Niemiecka Kasa Świadczeń Rodzinnych) rozpatruje wnioski i wypłaca środki.

Jak uzyskać zasiłek rodzinny?

Aby uzyskać Kindergeld, musisz prowadzić działalność gospodarczą na terenie Niemiec (Gewerbe) lub legalnie pracować u niemieckiego pracodawcy. O taki zasiłek mogą się ubiegać również osoby zatrudnione na tzw. “polskich kontraktach”. Jeśli zastanawiasz się, jak uzyskać Kindergeld, skorzystaj z pomocy doradcy podatkowego. Aby ubiegać się o zasiłek, musisz rozliczać się z niemieckim fiskusem (Finanzamt) i odprowadzać w Niemczech składki za ubezpieczenie.

Co ważne, Kindergeld jest wypłacany za każdy miesiąc przepracowany u naszego zachodniego sąsiada. Jednorazowo możesz otrzymać zasiłek maksymalnie za 6 ostatnich miesięcy.

Jeśli pracujesz u legalnie u niemieckiego pracodawcy i szukasz odpowiedzi na pytanie, jak uzyskać Kindergeld, umów się na pierwsze niezobowiązujące spotkanie z doradcą. W takiej sytuacji potrzebujesz następujących dokumentów:

  • kopia karty podatkowej lub miesięczny odcinek wypłaty za każdy okres przepracowany u niemieckiego pracodawcy,

  • podbite i wypełnione zaświadczenie od pracodawcy,

  • kopia unijnego aktu ślubu (jeśli masz polski akt ślubu musisz przedstawić przetłumaczoną wersję),

  • kopia unijnego aktu urodzenia dziecka (w przeciwnym razie musisz dostarczyć przetłumaczoną wersję),

  • kopia dowodu osobistego lub paszportu,

  • kopia potwierdzenia meldunku lub zaświadczenie o legalnym, stałym pobycie na terenie Niemiec,

  • kopia umowy najmu mieszkania,

  • kopia odprowadzania składek na ubezpieczenie w Niemczech,

  • dokładne informacje o zatrudnieniu,

  • kopia zaświadczenia EU/EWR,

  • podpisane formy z kompletu,

  • kopia o niepobieraniu zasiłku rodzinnego w innych państwach członkowskich UE (w tym w Polsce).,

  • zaświadczenie o stanie rodziny.

Jeśli dziecko jest pełnoletnie i nadal kontynuuje naukę, musisz dodatkowo dołączyć dwa zaświadczenia. Jedno o nauce w szkole lub uczelni wyższej, a drugie o ukończeniu pierwszego wykształcenia i pracy na formularzu z Familienkasse.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>